FAQ - Frågor och Svar

Nedan har vi listat de vanligast frågorna rörande robotgräsklippare i allmänhet och Wiper i synnerhet. Har du fler frågor är du varmt välkommen att kontakta oss

Robotgräsklipparen

 

Varför skall jag köpa en Wiper robotgräsklippare?

 Wiper är marknadens modernaste gräsklippare med absolut bäst prestanda vad det gäller klippyta, batteritid och smidighet. Men den viktigaste anledningen är du själv! Din tid är för värdefull för att klippa gräset flera gånger i veckan för att du skall få en vacker, välskött gräsmatta. Vad vill du göra med tiden du sparar?

 

Varför är en robotgräsklippare miljövänlig?

Den drivs enbart med el och ger därmed inga utsläpp av farliga avgaser. Traditionella klippare bullrar mycket vilket en robotgräsklippare inte gör. Du kan med gott samvete låta den klippa ditt gräs även en tyst söndagsmorgon. Sist men inte minst så återgår allt det klippta tillbaka till gräsmattan som gödning vilket minska behovet av extra gödning.

 

Funktioner

 

Hur lång tid tar det för batterierna att laddas?

Wiper One och Wiper Runner återvänder till laddningsstationen på egen hand och det tar ca 3 timmar att ladda upp batterierna igen.

 

Kan Wiper klippa högt gräs?

Wiper är designad att för att gräset skall hållas på samma nivå hela tiden (2-7 cm). Är ditt gräs högre än 10-15 cm så rekommenderar vi att du klipper ner det innan du låter din nya robotgräsklippare Wiper ta över klippandet.

 

Vilken klippbredd har Wiper?

Beroende på modell är det 25, 29, 36 eller 85cm.

 

Hur läge håller batterierna?

Det beror på en rad olika faktorer och storleken på klippytan. Om Wiper används korrekt så skall batterierna räcka mer än 2 år. I vilket fall så är kostnaden för batterierna rimlig och mycket mindre än vad du skulle behöva betala för drivmedel till en traditionell klippare eller åkgräsklippare. Det finns Wiper klippare som fungerat mer än 4 år utan att byta batteri!

 

Fungerar Wiper om det regnar?
De klippare som har regnsensor stannar bladet och återvänder till laddstationen om det börjar regna. Denna funktion går att stänga av om man tycker det är OK att den klipper gräset vid regn. Vi rekommenderar dock inte det då gräset trycks ihop när det är blött.

 

Kan bladhöjden justeras?

Ja, du kan enkelt ställa in höjden mellan 2 och 7 cm.

 

Kan begränsningskabeln läggas under marken?

Ja det går bra, max 10 cm under marken .

 

Hur vet Wiper var den skall klippa gräset?

Wiper känner av frekvensen från den svaga elektriska strömmen som passerar genom begränsningskabeln runt din trädgård. Den fungerar som ett osynligt staket för roboten som den aldrig passerar.

 

Hur skyddar jag mina blomrabatter och dammar?

Se i installationsanvisningen. Du skyddar dem med att göra en avgränsningslinje med hjälp av begränsningskabeln eller låga staket på 5cm.

 

Varför klipper Wiper gräsmattan slumpmässigt?

Därför att det är bättre för gräsmattan om gräset klipps från olika riktningar. Dessutom så blir det inga "linjer" i gräset då roboten alltid väljer en annan väg än tidigare. Efter att gräsmattan klippts en gång kommer det inte att synas var klipparen kört då den enbart klipper ett par millimeter åt gången.

 

Säkerhet

 

Vad händer om det ligger småsaker ivägen?

Wipern går inte sönder om den råkar köra över en frukt e.dyl. MEN vi rekommenderar starkt att du plockar bort mindre saker (<5 cm), t.ex. stenar, leksaker, golfbollar, kottar etc. Det kan skada kniven eller göra så du får byta den oftare än nödvändigt.

 

Vad händer om begränsningskabeln blir strömlös eller kortsluts?

Wiper stannar omedelbart och startar inte förrän problemet är löst. Den kan med andra ord inte rymma från dig!

 

Är begränsningskabeln säker eller är den elektriskt laddad?

Den är fullständigt säker då den innehåller en mycket svag ström som roboten använder för att hitta rätt. Kabeln är lika säker som högtalarkabeln till din hemstereo!

 

Är Wiper säker när det är människor runtomkring?

Absolut, Wiper är CE märkt och uppfyller alla relaterade säkerhetsstandarder. Hjulen och bladet stannar automatiskt om den lyfts upp och. Skulle någon stå i vägen så vänder den bara håll. Har ni små barn och ni vill vara extra säkra så programmerar ni robotgräsklipparen att inte klippa tider som barnen kan vara ut och leka på gräsmattan.

 

Finns det risk att roboten stjäls?

Wiper är utrustad med en PIN kod som du bestämmer själv. Det förhindrar att någon annan kan använda din klippare. Vissa modeller har ett larm som gör att Wiper börjar tjuta om någon lyfter upp den. Det finns även att köpa som tillbehör.

 

Vad händer om jag glömmer bort PIN-koden?

Det går att låsa upp Wipern om man tappat bort sin PIN kod. Det krävs att du kan bevisa att det är du som är ägaren, kvitto e.dyl. Vänd dig till närmsta återförsäljare.

 

Att äga en Wiper.

 

Vilket underhåll krävs för Wiper och vad gör jag i slutet av säsongen?

Du behöver rengöra hjulen och underredet av roboten en gång per vecka samt se till att bladen är skarpa. Använd en fuktig trasa för att torka av Wipern. Använd ALDRIG högtryckstvätt eller spruta direkt från slangen. Det är också bra att olja bakhjulen och motorn till bladen någon gång per säsong. När du plockar in den för säsongen är det bra att rengöra underredet ordentligt och olja lätt på alla rörliga delar. Plocka bort backhjulen och koppla på vinterladdningen för ett förbättrat batteriunderhåll. Är kniven slö, så beställ en direkt så är klipparen i högform för nästa säsong.

 

Kan jag dela min Wiper med grannen?

Ja, det är inga problem. Har ni en gång e.dyl. mellan er så kan ni programmera Wiper att klippa i två områden och han hittar dit själv när det är dags. Annars kan ni köpa två laddstationer och flytta den manuellt mellan er.

 

Jag vill ta med mig min Wiper till sommarstugan! Hur gör jag?

Enkelt, du köper en extra laddningsstation och lämplig längd av begränsningskabeln och installerar dem enl anvisningen. Sen är det bara att ta med sig klipparen när du åker till sommarstugan och låta den klippa där.

 

Din trädgård

 

Min trädgård är kuperad! Kan Wiper hantera sluttningar?

Ja, Wiper hanterar lutningar upp till 30 grader utan att förlora kraft eller fart och det finns ingen risk att den kan tippa över. Om det är dåligt underlag rekommenderar vi spikhjul med dubbar för ännu bättre grepp.

 

Hur lång tid tar det att klippa trädgården?

Wiper klipper ca 300 m2 på en timme. För bästa resultat och en vacker trädgård rekommenderar vi att låta roboten klippa varje dag. Det är den största fördelen mot traditionella klippare där gräset i bästa fall klipps veckovis.

 

Vad händer längs kanterna på gräsmattan?

När roboten återvänder till laddningsstationen följer den begränsningskabeln tillbaka och klipper då kanterna på gräsmattan.

 

Varför minskar mossan med en Wiper gräsklipparrobot?

Gräset håller hela tiden samma låga höjd och därigenom torkar den snabbare. Dessutom så göds gräset hela tiden med det som klipps bort. Detta förhindrar att mossa nybildas och gör så att befintlig mossa försvinner efter hand.

 

Måste jag plocka ta bort det klippta gräset?

Nej, i och med att Wiper klipper gräset ofta och bara ett par millimeter åt gången så är det det som är hela idén. Gräset skall ligga kvar och göda gräsmattan. Med en traditionell klippare så får du mycket gräs som bildar en tjock filt över mattan som måste tas bort för att det inte skall ligga och ruttna.

 

Behöver jag ha en vanlig gräsklippare också?

Nej, men vi rekommenderar att du har en trimmer för att klippa t.ex. runt träd och buskar där klipparen inte kommit åt. Det är m a o ingen skillnad mot en traditionell klippare.

 

Går det klippa riktigt stora gräsytor, t.ex. en stor park eller en fotbollsplan?

Ja, det är absolut inga problem. Det enda som krävs är ytterligare batterier

.

Min trädgård har ojämnheter i gräsmattan. Hur fungerar det?

Det är inga problem. Wiper har stora hjul och kort hjulbas som klarar av svåra ytor. I riktigt svåra fall kan det vara behov av att fixa till vissa områden, t.ex. fylla upp med jord eller jämna ut småkullar.